четвер, 8 грудня 2016 р.


Цвіте добром земля Каменяра

Багатогранна творчість І.Франка дала прекрасний матеріал для мистецтва. Його спадщина ще ще чекає на художнє відтворення і є національною гордістю українського народу. Іван Франко перейняв долю поета-поводиря українського народу в Шевченка і це високе покликання гідно і з честю виконав. Великим Каменярем називають нащадки письменника, що своїм полум'яним словом ламав скелю неправди і гніту в ім'я правди і волі. Поет і прозаїк, філософ і етнограф, перекладач і літературний критик, журналіст і видавець, економіст, історик і один з найвизначніших політиків України кінця ХІХ – початку ХХ століття. І все про одну людину – Івана Яковича Франка.





І. Я. Франко залишив нам колосальну художню і наукову спадщину. Вона є не лише безсмертним історико-літературним фактом, золотим фондом культури й духовності українського народу, а й живим явищем нашого сьогодення. 50-томне академічне видання творів Франка – то лише частина із залишеного великим подвижником спадку своїм нащадкам. 





З нагоди відзначення 100 річчя від дня смерті та 160-річчя з дня народження І. Я. Франка 9 листопада 2016 р. у загальній читальній залі університетської бібліотеки проведено усний журнал «Цвіте добром земля Каменяра». Метою цього літературного журналу було детальніше ознайомити студентів з життєвим та творчим шляхом відомого українського письменника Івана Франка, зацікавити їх літературними творами, розвити художньо-естетичні смаки. 

Провідний бібліотекар Федорук Б. І. разом із присутніми мандрували сторінками життєвого та творчого шляху великого українця, які мали назви: «Шляхами Каменяра»; «Дитинство моє босоноге»; «Своє життя я присвятив народу»; «Творча спадщина».

Розпочато літературний журнал такими словами:

«Життя прожити – що поле перейти,

Залишити слід по собі – то питання!

Отож живи й твори, хоч в купі, хоч на самоті,

Адже лише надія в нас зника остання».

У заході активно приймали участь бібліотечні працівники Кудраш Т. В., Грідіна Н.І., Юнаш Н.В., Гуцалюк С. В., П’ятак О. А., а також студенти 4 курсу факультету початкового навчання Цихмайстер Настя, Рибалко Марія, Собко Катерина, Берко Надія, Дмитренко Тетяна, Пилипенко Ярослава.

Бібліотекарі і студенти читали вірші, уривки з творів І. Франка. Студентка 4 курсу факультету історії, етнології і права Войтко Людмила виконала пісню на слова І. Франка «Червона калина, чого в лузі гнешся».

Під час заходу було запропоновано переглянути тематичну книжкову виставку «Шляхами Каменяра», де були представлені нові книги про творчість І. Франка, література біографічного змісту, переписка з друзями та однодумцями, критичні статті на твори інших авторів, художні твори І.Франка.

                              Валентина Іванчук

Немає коментарів:

Дописати коментар

Бібліотека планує розмістити тут флеш-інфо

МЕТА БЛОГУ:

- Неформальний контакт з користувачами бібліотеки
- Публікація фото та відеоматеріалів
- Знайомство з новинами бібліотечного життя
- Публікація цікавих фактів
Знайомтесь з нашими матеріалами на блозі

Залишайте коментарі