суботу, 3 березня 2018 р.





До історії свята...

Започатковане як пролетарське  свято Міжнародний донь жінок-робітноць. Починалось як соціалістичне політичне свято. Є спільним для культур переважно країн колишнього «радянського блоку».




Вперше святкувалося 1909 року в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки
Перший Міжнародний жіночий день було проведено 19 березня наступного, 1911 року, — жінки претендували на право голосувати, право на працю і вимагали покласти край дискримінації на роботі. Цей день відзначався в НімеччиніАвстро-УгорщиніШвейцарії та Данії в різні дні. 
1912 року МЖД відзначили 12 травня.
Лише 1914 року жіночий день відзначався 8 березня одночасно в шести країнах: Австрії, Данії, Німеччині, Нідерландах, Росії та Швейцарії.
Дата 8 березня була започаткована на ІІІ комуністичній Інтернаціональній зустрічі в 1921 році.


Протягом 1920-х і 1930-х років цей день був найбільш помітним як соціалістичний жіночий день.

Протягом XX століття відзначалося в СРСР та країнах соцтабору як державне свято.
З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день став неробочим днем.




1977 року, за радянської ініціативи, отримало  статус міжнародного дня - рішенням Організації Об'єднаних Націй день називається (повна назва): Міжнародний донь боротьбо за право жінок і міжнародний мир.
На початку XXI століття цей день залишається державним святом у низці пострадянських та соціалістичних країн: Азербайджані, Анголі, Білорусі, Буркіна-Фасо, В'єтнамі, Грузії, Північній Кореї, Казахстані, Камбоджі, Киргизстані, Китаї, Республіці Конго, Лаосі, Молдові, Монголії, Непалі, Таджикистані, Туркменістані, Росії, Уганді, Україні.
День став символом фемінізму. У деяких країнах, у яких відзначається цей день, жінки отримують подарунки та квіти. У деяких країнах відзначається подібно до західноєвропейських свят — Дня матері й Дня Валентина.

                                              За матеріалами Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар

Бібліотека планує розмістити тут флеш-інфо

МЕТА БЛОГУ:

- Неформальний контакт з користувачами бібліотеки
- Публікація фото та відеоматеріалів
- Знайомство з новинами бібліотечного життя
- Публікація цікавих фактів
Знайомтесь з нашими матеріалами на блозі

Залишайте коментарі