вівторок, 21 квітня 2015 р.


Презентація виставкової зали
раритетних видань





Відео-лекція
"Елементи книги"




Відкриття Виставкової зали раритетних книг бібліотеки

Книги - кораблі думок, що мандрують у часі

 
Велика користь буває людині од учення  книжного.
Книги ж учать і наставляють нас на путь покаяння,

і мудрість бо, і стриманість здобуваємо ми із словес книжних.

Бо се ріки, що наповнюють всесвіт увесь.

Се ж джерела мудрості, бо є в книгах незмірна глибина.

 (Літопис Руський (1037 рік)



Передчуття зустрічі із книгою завжди дарує почуття солодкаво – нетерпливе, незвідане. Ніколи не знаєш який післясмак матимеш після зустрічі із книгою. Гіркість і розчарування чи піднесеність. Можливо відкриються інші духовні обрії, до сих пір нам недосяжні, чи збагатимося духовно, чи це буде як зустріч із доброю подругою.



Віктор Гюго сказав, що «… книга подібна до колеса машини. Стережіться цих чорних рядків на білому папері, це сили, вони складають комбінації, зливаються, роз'єднуються, входять одна в одну, крутяться одна в одній, розмотуються, зв'язуються, сполучаються, працюють, один рядок кусає, другий тисне і давить, третій тягне, четвертий зневолює. Ідеї — це своєрідна система зубчастих коліс. Ви відчуваєте, що книга вас затягує. Вона відпустить, надавши вашому розуму нової форми. Іноді читачі відриваються від книги зовсім іншими. Найбільш горді уми і найбільш тонкі, найделікатніші, найпростіші, найбільші підкоряються цій чарівності».

Саме такого впливу зазнають усі постійні відвідувачі нашої книгозбірні. Та і зацікавити у нас є чим. Фонд «скарбниці мудрості» сягає більше 500 тис. примірників. Усі вони розташовані на книжкових полицях і чекають свого читача.





Щоб бути ближчими і доступнішими до користувачів 28 березня 2014 року на базі університетської бібліотеки за ініціативи ректора проф. Шестопалюка О. В. відбулося урочисте відкриття Виставкової зали раритетних книг. 

Ця подія привернула увагу усіх поціновувачів книги. На відкриття завітали представники усіх структурних підрозділів університету.

Із вітальним словом до присутніх звернувся ректор ВДПУ проф. Шестопалюк О.В. Він привітав усіх із гарною подією в житті альма матері. Розповів, що ідея про створення Виставкової зали на базі нашого університету з’явилась у нього після побаченого в інших університетах.



Олександр Васильович подарував у фонд бібліотеки ще одну цінну книгу «Юности честное зерцало» (1717 р. репринтне видання)/

Директор бібліотеки Білоус В.С. процитувала слова англійського філософа ХІХ ст. Томаса Карлейля: «Університет – це зібрання розумних людей навколо гарної бібліотеки» та розповіла про позитивні зміни, які відбуваються у бібліотеці завдяки підтримки ректора та ректорату. Безпосередню участь у створенні зали приймав проректор з науково-педагогічної роботи Криворучко О.І., який чітко відслідковував роботи від виготовлення меблів до дня презентації зали. Активним чином до естетичного оформлення підключилися завідувач лабораторії естетичного виховання Щур В. І. та працівник інформаційно-обчислювального центру Лалетін І.К., проілюструвавши на виготовлених картинах історію книги від перших кам’яних до сучасних електронних ресурсів. Відкриття Виставкової зали – важлива подія у житті університету та бібліотеки.



Основу фонду Виставкової зали складають раритетні видання бібліотеки: книжкові колекції рідкісних і цінних видань (книги до 1917 р. в.); колекції викладачів університету; факсимільні і мініатюрні видання; унікальні дарунки авторів та видавців; книги з автографами авторів; цінні видання з педагогіки та психології, видання краєзнавчого характеру тощо.

Гостинно запросила здійснити пізнавальну та захоплюючу подорож у таємничий та безмежний світ книги завідувач сектору бібліотеки Грищук Т.М. Вона розповіла про деякі раритетні видання, представлені у новоствореній залі. Найстарішою книгою у фонді книгозбірні є «Статут Великого князівства Литовського» - верховний закон Великого князівства Литовського. Це переклад із польської мови на російську 1811 р. Документ є двомовним. Також подається текст польською мовою. Надрукована книга при «Правительственном сенате» посвята «Его Императорскому Величеству».



Не менш цікавими є видання Д. І. Багалія «Опыт исторіи Харьковскаго университета (по неизданным матеріалам)» у двох томах. Ці книги видані до сторіччя Імператорського Харківського Університету.

Загалом Фонд цінних і рідкісних видань становить 1425 примірників. Звичайно, ми не змогли експонувати усі книги. Тому всіх відвідувачів чекають приємні  сюрпризи. А ще у планах розповісти читачам багато цікавого, що несе у собі її Величність Книга.

Основним завданням Виставкової зали є: пропаганда та вивчення культурних цінностей, що зберігаються у фондах університетської бібліотеки, розширення доступу викладачів та студентів педуніверситету до книжкових колекцій.



Мета Виставкової зали: розкриття ролі книги в духовній сфері людської цивілізації; збереження книжкових пам'яток для наступних поколінь; ознайомлення студентів, працівників та гостей університету з унікальними виданнями відділу зберігання фондів та читальних залів бібліотеки; сприяння науково-дослідній роботі наукових кадрів університету в галузі історії, літературознавства, краєзнавства, книгознавства; популяризація знань про книгу як носія інформації та феномену культури.



Виставкова зала здійснює просвітницьку роботу різними формами і методами, в тому числі організацією виставок; екскурсійного обслуговування відвідувачів зали; круглих столів тощо. Організація та проведення екскурсій здійснюється за попередньою домовленістю із адміністрацією бібліотеки.

Новостворена зала є ще однією привабливою родзинкою в розбудові університеті.

Гостинно бібліотека запрошує усіх шанувальників книги завітати у Виставкову залу та ознайомитися з її експозиціями.

За організацією та проведенням екскурсій звертайтеся до дирекції бібліотеки за такими номерами телефонів: 2-96, 2-06, 2-76.



                     Завідувач відділу обслуговування Руцька В.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Бібліотека планує розмістити тут флеш-інфо

МЕТА БЛОГУ:

- Неформальний контакт з користувачами бібліотеки
- Публікація фото та відеоматеріалів
- Знайомство з новинами бібліотечного життя
- Публікація цікавих фактів
Знайомтесь з нашими матеріалами на блозі

Залишайте коментарі